close
България

Нов вирус тръгна от името на НАП

komp-viros

Тази нощ хиляди компютри са атакувани със съобщение от НАП, което реално е вирус.

То е легендирано като изключително важно и от официална институция, но изпращачите са поне двама – smile@fit-ins.co.jp, ito@honda-sangyo.co.jp и info@ac-s.co.jp. Всички пощи са японски.

Ето какво гласи имейлът:

”Агенция по вписванията уведомява, че съгласно новият Закон за счетоводството се променят крайните срокове за подаването на годишните финансови отчети.

След изтичане на крайния срок, Агенция по вписванията ще предостави на Национална агенция за приходите списък на търговците и фирмите, неподали годишни финансови отчети в срок. Неподалите в срок ще бъдат санкционирани от НАП или АДФИ, като предвидените санкции са в размер от 300 до 2000 лв.

За повече подробности, моля, отворете прикачения файл”.

Подателят на фалшивите електронни писма не е с имейл адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg, нито е свързан с Агенцията по вписванията. Всички регламенти, срокове и изисквания на институциите са налични на страниците им в интернет.

Експертите съветват да бъдем бдителни и да не отваряме писма и прикачени файлове от непознати податели. В случай, че сте го сторили, най-добре е да стартирате незабавно антивирусната си програма. Ако се съмнявате, че устройството Ви може да е заразено, добре е да потърсите съдействие от специалист.