close
LifeStyle

Нов кръвен тест ще улесни диагностицирането на туберкулоза

kryven-test-izsledvane-probi

Американски учени изготвиха кръвен тест, който да може да ускори поставянето на диагноза и лечението на туберкулоза. Този тест е по-добър от всички, които в момента са на пазара и дава резултат за няколко часа, изтъкват създателите му.

Той е първият, който може да измери степента на белодробната инфекция, засичайки два протеина в кръвта /(CFP-10 и ESAT-6)/, които се отделят в активната фаза на болестта от бактерията причинител, съобщи БГНЕС.

Тестът се основава на технология, която се използва обичайните клинични инструменти, които се намират във всички болници, уточни един от създателите и учен в университета в Аризона. Тестът може да засече туберкулоза в около 92% от случаите, включително и в случаите, когато са заразени с вируса на придобитата имунна недостатъчност, отговорен за СПИН.

В този случай обаче техниките за откриване могат да бъдат по-комплексни. Новият тест все още не може да бъде намерен на пазара и цената му не е уточнена.

Според Световната здравна организация около 10 млн. души по света развиват туберкулоза всяка година. Смъртните случаи в резултат на заболяването са близо 2 млн. Експерти считат, че близо една трета от населението на света може да имат латентна инфекция.