close
България

Обвинен за отвличане бургазлия остава в ареста

syd

Въззивен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Атанас Атанасов от гр. Бургас. На Атанасов е повдигнато обвинение за това, че на 07.05.2017 г. в землището на с. Бяла, общ. Сливен, при условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с лице с неустановена самоличност, отвлякъл Й.Й. от същото село – престъпление по чл.142, ал.3, т.1, предл.2, вр. ал.2, т.2, вр. с ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „б“ от НК.

37-годишният обвиняем обжалва пред БАС наложената от ОС-Сливен мярка за процесуална принуда. В съдебното заседание Атанасов и неговият защитник пледираха за отмяна на определението на ОС-Сливен и настояха за по-лека мярка- подписка или парична гаранция.

Адвокатът акцентира на близкото познанство и добрите отношения между обвиняемия и отвлечения Й.Й. както и на липсата на мотив за отвличане и посочи, че пострадалият доброволно е бил превозен от с. Бяла, обл.Сливен  до с. Факия, обл. Бургас от обвиняемия. Защитникът заяви, че няма опасност клиентът му да се укрие т.к. е семейно и трудово ангажиран, има постоянен адрес и е с примерно процесуално поведение.

Прокурорът от Апелативна прокуратура изрази становище, че жалбата е неоснователна и са налице всички предпоставки за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда. От събраните по делото доказателства може да се изведе обоснован извод, че Атанасов е извършил престъплението. Налице е и опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, предвид криминалното му минало, поясни държавният обвинител.

Съдът намери изводите на първата инстанция за правилни и законосъобразни и отхвърли частната жалба като неоснователна. От наличните доказателства до момента може са се изведе предположението, че Атанасов е автор на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години или доживотен затвор и конфискация на имущество. В определението си съдебният състав е отчел високата степен на обществена опасност на престъплението предвид  механизма на извършване, използването на МПС за отвличането, употребата на физическо насилие, продължителността на отвличането, както и високата степен на опасност  на самия съизвършител Атанасов, който е с множество предходни осъждания.

Определението на Апелативен съд- Бургас е окончателно.