close
България

Областният управител на Бургас след потопа: Това, което видях, е унищожително

navodnenie

Три са жертвите, а десетки къщи са под вода след потопа в Бургас. Седем каскандни язовира са със скъсани стени.

В едно от най-пострадалите села – Черни връх, оглед ще направят областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и трима министри, изпратени от Бойко Борисов в бедстващите райони – министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Паднали са огромни количества дъжд за два часа – унищожително бедствие. Очаквахме 30 – 40 литра, а паднаха 180 литра на квадратен метър в рамките на 2 часа. Това е изключително бедствено положение. Това, което видях, е унищожително!“,“, обяви в предаването „Лице в лице“ областният управител Вълчо Чолаков.

„На място това, което видях, е унищожително. Обърнати коли, изместени из основите им къщи. От сутринта е обявено бедствено положение в община Камено, частично – в община Бургас“, допълни Чолаков.

Проверява се хипотезата дали язовири с нарушена експлоатация не са довели до утежняване резултатите от бедствието“, обяви областният управител като коментира и информацията, че седем язовира в областта са със скъсани стени.

„Имаме информация за седем язовира, които са с нарушени стени. Два от тях са край село Трояново, водосборът им преминава край река Русокастро и не застрашава населените места. В момента изследваме кога са извършени проверки точно на тези язовири“, коментира Чолаков. Той обясни, че две от скъсаните стени са на малки частни язовири, а другите са на микроязовири, но никоя нито един от тях не е потенциално опасен за населението.

По думите му областната управи прави редовни изненадващи проверки на опасните за населението язовири в района от 2014 г.

Междувременно министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди денонощни дежурства край всички проблемни язовири в Бургаска областта, като за целта са командировани хора от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от други части на страната.

Драматичните съдби на хората в бедствието в село Черни връх, община Камено, не стихват. Издирваният по-рано днес изчезнал мъж е открит, след като три часа престоял във водата.

„Намерихме го, хванат за ламарини на мястото, където беше къщата му. Тя е буквално отнесена. Човекът е трудноподвижен, със здравословни проблеми – прекаран инсулт, диабет. В момента е в болница в Бургас“, каза кметът на Черни връх Тодор Щерев пред „Бургас инфо“.

Проверка показа, че той е в МБАЛ „Бургасмед“, като близките му са известени за състоянието му.

Изчезнала обаче е негова жена и тя все още се издирва. /cross.bg