close
Спорт

Обмислят въвеждането на ново правило във футбола

jalt-karton

Ново правило може да навлезе във футбола още в началото на месец март, предава bTV. На ежегодното си събрание Бордът на междунардоната футболна асоциация (IFAB) ще разгледа предложението при жълт картон получилият го играч да напуска терена за няколко минути. През това време той няма да бъде заменян.

Въпросните зони за санкционирани състезатели действат в хокея. Във футбола са тествани неколкократно в последните години на аматьорско ниво.

Ако правилото бъде одобрено, до две години то ще стигне и до професионалния футбол. Целта е да се спомогне развитието на играта и младите да бъдат насърчени да я практикуват. Наказателните зони ще провокират по-внимателна игра, по-малко нарушения и съответно по-малко контузии, което би било особено полезно при аматьорите. Там преобладават грубостите.

В професионалния футбол обаче новото правило най-вероятно ще доведе до куп симулации и по-засилена роля на главния съдия.

Въвеждането на наказателни зони е една от промените, които предложи Марко Ван Бастен – директорът по техническите въпроси на Световната футболна централа (ФИФА).