close
Свят

Обмислят предложения за отмяна на лятното часово време

chasovnik

Европейската комисия разглежда предложения, свързани с отмяна на лятното часово време. Евродепутати от различни политически партии обмислят приемането на резолюция за отмяната му, която да бъде гласувана на сесията през декември. Темата е в дневния ред на евроинституциите от години – всеки път, когато местим стрелките на часовника, информира БНТ.

Петролната криза през 1973 година води до серия от мерки за пестене на електроенергия в европейските държави. Една от тях е лятното часове време. Първи го въвеждат Испания и Албания през 1974 година, а България се присъединява през 1979 година. През 2000 Европейският съюз приема директива за лятното часово време, която координира смяната на часовника заради отражението ѝ върху важни сектори като транспорта и енергетиката.

Дебатите за отмяната на лятното часово време през последните години не отминаха и евроинституциите. В Комисията разглеждат различни предложения. Едно от тях идва от Финландия. Парламентът на страната смята, че промяната на времето води до болести, умора и недоспиване, което се отразява на ефективността на работното място.

В Европарламента около 70 депутати също готвят резолюцията за отмяна на лятното време. Според тях учениците трудно се концентрират при преместването на часовниците, а често се стига и до трудови злополуки. Първоначалната идея да се пести електроенергия всъщност вече не действа, смятат те. Ако все пак парламентът приеме такава резолюцията, Комисията ще трябва да направи предложение на държавите членки. Едва когато всички те го одобрят, може да се стигне до отпадане на лятното часово време.

Процедурата обаче със сигурност ще отнеме поне няколко години. Русия и Турция вече отмениха лятното време. Същото поиска и полска парламентарна комисия, макар че Полша като част от Европейския съюз няма право самостоятелно да предприема такава стъпка.