close
България

Обмисля се трансгранична защита от градушките

gradushki

Защитата на България от градушки трябва да се разшири, като се предвижда тя да покрие 90 % от цялата територия на страната до 2019 г. За останалите 10 процента, които са буферни зони при гранични райони, се обмисля споразумение със Сърбия, Македония и Румъния.

Става въпрос за една зона от взаимен интерес на полети с цел осъществяване на градозащитата, т.е. самолетът да може да навлиза 10 км в чужда територия, заяви по време на среща със селскостопански производители в Русе изпълнителният директор на ИА „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

„Досега съществуващата система, която наброява 9 командни пункта и 200 ракетни площадки, ще се доразвие с още два полигона – това са Хасково и Казанлък-Карлово, и така ракетните площадки ще наброят 262 броя, с 11 командни пункта. За останалата територия на страната се предвижда самолетен способ за градозащита, за който ще има допълни радари из цялата територия на страната“, обясни още той.

Самолетите ще влязат в действие през 2019 г., като при тях е характерна по-ниска степен на защита. Докато при ракетите надеждността е 70 процента, при самолетите става въпрос за около 60 на сто. „За сметка на това самолетният способ е много по-евтин от ракетния и не си заслужава да се хвърлят толкова много пари само за 10 процента по-голяма ефективност“, коментира инж.Славеев.

Относно защитата на Русенския регион, самолетите ще бъдат базирани на летище Горна Оряховица, радар ще има в Шумен, евентуално и в Борово, където се правят опити за реализация по трансграничен проект. Най-скъпата част при изграждането на противоградната система с радари е обезпечаването им с метеорологична информация. Предвижда се след изграждането на системата да се събират такси, с които да се заплаща от ползвателите услугата „градозащита“. /БГНЕС