close
България

Община Бургас и Сдружение „Младите лекари“ стартираха превантивна програма за хората от третата възраст

1

Община Бургас и Сдружение „Младите лекари“ – Бургас стартираха съвместна превантивна програма под надслов „Грижа за вашето здраве“. Тя цели да обхване възрастните хора, живеещи на територията на цялата община.

По инициатива на младите лекари и с подкрепата на кмета Димитър Николов кардиолози, ендокринолози и общопрактикуващи лекари от няколко болници в града извършват посещения във всички пенсионерски клубове, по предварително изготвен график.

Освен прегледите, които лекарите осъществяват на място, те провеждат и информационни беседи, насочвайки възрастните хора към така необходимата превенция на здравето. Проследяват кръвна захар, кръвно налягане, насочват при нужда от допълнителни изследвания или промяна в лечението на съществуващи заболявания.

Хипертонията и предиабетните състояния се оказват най-честите проблеми сред възрастните хора, а те значително увеличават рисковете от остри състояния и сериозни здравословни проблеми.

Приоритет на младите лекари са възрастните хора в отдалечените квартали и села, тъй като в общия случай те неглижират превенцията на здравето си, поради затруднения достъп до болничните заведения.

Чрез програмата „Грижа за вашето здраве“ хората лесно и приятно получават информация за своето състояние, за симптоми, които да следят, за необходими изследвания или задължителни профилактични прегледи, които да извършват периодично. Обръща се индивидуално внимание на общия им здравословен статус, хранене, вредни навици, физическа активност и др.

Изключително отдадени на своята благородна професия и заредени с оптимизъм, човечност и вяра в своята кауза, младите лекари вече спечелиха благодарността и усмивките на възрастните хора в „Лозово“, Рудник, Маринка и Твърдица. Предстоят посещения в Равнец, Братово, Брястовец, Миролюбово и др.

„Програмата „Грижа за Вашето здраве“ обхваща хората от третата възраст в пенсионерските клубове. Целта е да се проведе комплексен скрининг, който включва снемане на анамнеза, измерване на артериално налягане и кръвна захар. Искаме да обърнем внимание на основните обществено-значими заболявания, като сърдечно-съдовите, ендокринните и техните усложнения. Това, което прави впечатление, е недобрият контрол на артериалното налягане в хода на измерването на една част от хората в тази възраст, въпреки провежданата медикаментозна терапия. В такива случаи съветваме пациентите да проследят артериалното си налягане в домашни условия за 7 дни и да го запишат в специално изготвен за целта дневник. Това е изключително ценно за лекуващия ги кардиолог, който ще коригира лекарствения режим. Основната цел на измерването на кръвна захар е при установяване на високи стойности, пациентите да бъдат насочвани отрано при техните лекуващи лекари и така да се избегнат тежките усложнения на Захарен диабет тип 2. За щастие до момента по-голямата част от пенсионерите имат добър контрол на кръвна захар след нахранване. Единици са тези, при които установихме стойности на кръвна захар над референтните и трябва да се оптимизира тяхното лечение. Радваме се, че мнозинството от пенсионерите по клубовете са отговорни към своето здраве. Благодарим им за топлото посрещане“, споделиха младите лекари.

Прегледите ще се осъществяват през целия летен сезон във всички пенсионерски клубове на територията на община Бургас.