close
България

Община Бургас купува супер скенер

burgas-1

Плановете на Община Бургас за развитие на местното здравеопазване включват закупуването на нов скенер за радиохирургия догодина. Прогнозната цена е 1.6 милиона лева. В сумата е включено и „ложе“ с прецизна електроника, което върви в комплект със скенера.

Тази апаратура е специализирана за извършване на радиохирургия. Това е най-съвременният метод за лечение на туморни образувания. Такъв скенер може да локализира и третира болното място с невероятна точност, без да нанася никакви поражения на съседните тъкани. В момента за подобни процедури българските пациенти пътуват най-често до югоизточната ни съседка Турция.

За реализирането на своите намерения Община Бургас разчита на подкрепа в местния парламент. Скенерът ще бъде зачислен в активите на Комплексния онкологичен център /КОЦ/, който скоро се сдоби с втори линеен ускорител.

Кметът Димитър Николов вече анонсира и амбициите за изграждане на нов корпус по химиотерапия. Той ще се намира на територията на КОЦ, а Община Бургас има техническия и строителен опит от построяването отново там на специализирана поликлиника с хоспис. В сравнение със закупуването на скенера, това е по-дългосрочният проект.

Община Бургас подкрепя желанието на медиците, работещи в онкодиспансера, в перспектива бъдещият нов корпус по химиотерапия да се достроява и разширява. Така поетапно могат да се преместят всички специалисти и отделения, които плащат наем на УМБАЛ Бургас за сградата, в която са настанени сега. Подобна рокада пък би позволила на УМБАЛ Бургас да използва своята собственост за свои цели.

burgas-2