close
България

Община Сливен е готова за зимата

snegorin

Зимното поддържане на пътищата в Сливен и общината ще се осъществява от фирмите „Грийн партнърс-БКС“ ДЗЗД и „Пътно поддържане Сливен“ ЕООД. Това съобщи заместник-кметът Стефан Кондузов. Община Сливен е сключила договори с двете дружества и е проверена готовността им за работа при зимни условия.

Фирма „Грийн партнърс-БКС“ ДЗЗД ще отговаря за почистването на улици, тротоари и площи за обществено ползване в Сливен. На разположение ще бъдат шест комбинирани автомобили за снегопочистване и разпръскване на солови смеси по булеварди и улици, по 1 брой челен товарач и мини челен товарач. Приоритетно ще се почистват улиците, водещи до здравни, детски и учебни заведения и други при необходимост, основни улици на градския и обществения транспорт, спирки и мостови съоръжения.

Фирма „Пътно поддържане“ ЕООД ще поддържа 265 км. от общо 321 км. общински пътища. „През зимата няма да се поддържа пътя за м. „Св. Георги“, пътят Бяла – Гавраилово, участъкът от м. Табелите към разклона за село Раково, 3-километрова отсечка Трапоклово – Седларево, Камен – ж.п. гара Хаджидимитрово-Тополчане. Всички останали пътища ще се почистват“, каза Кондузов. На разположение ще бъдат 17 автомобила – 5 леки едностранни снегоринни плугове (гребла), по 2 броя тежки едностранни снегоринни плугове (гребла), монтирани на автомобили и трактори с мощност над 100 конски сили, по 1 брой поединично автогрейдер, булдозер и роторен снегорин, 2 пясъкоразпръсквачи и три челни автотоварачи.

Дружествата разполагат и с достатъчно количество пясък и натриево-магнезиеви соли.

За извършване обмен на информация при възникване на сложна обстановка, от 1 декември има създадена организация за 24-часово дежурство чрез мобилни връзки с водачите на договорираната техника.

Стефан Кондузов припомни, че съгласно Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Сливен, почистването от сняг и лед по прилежащите територии на имотите и подходите към тях, както и премахването на ледени висулки, е задължение на собственици или ползватели.