close
България

Община Сливен не допуска забавяне на изплащането на средствата за двойките с репродуктивни проблеми

bebe

13 двойки са кандидатствали до 30 ноември за отпускане на средства от Общинския фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Това съобщи  Маргарита Терзиева, гл. експерт в дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Сливен и секретар на комисията към Фонда. Тя посочи, че при одобрение, средствата се изплащат регулярно. Последните три превода, на стойност 9 000 лева, са изплатени в края на ноември.

От тази година средствата за подпомагане са увеличени от 2 на до 3 хиляди лева, припомни Терзиева. „Благодарение на доброто управление двойките получават подпомагането навреме и не се допуска забавяне.  Общината се стреми да облекчи финансово нуждаещите се двойки и да им вдъхне увереност, че не са сами“, коментира Терзиева. Тя посочи, че родените бебета на двойки, подпомогнати от Фонда,  са над 20.

Фондът за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен е създаден с решение на Общински съвет и неговата дейност започна през септември 2013г. Средствата, които се отпускат на двойките за изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодието, са осигурени от бюджета на Община Сливен. Изискванията към кандидатите са да са пълнолетни лица, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Сливен през последните три години. Лицата, кандидатстващи за подпомагане по фонда, имат право да получат подкрепа само за една процедура в рамките на календарната година.

Приемът на документи за подпомагане се прави всеки работен ден в стая 311 в сградата на Община Сливен.  За повече информация – 044/611 330.