close
България

Община Сливен се включи в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

DSC_7326

Община Сливен е част от Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“. Тя е по повод Световния ден за борба с инсулта, който се отбелязва днес, на 29 октомври. В тази връзка  Община Сливен разкри мобилен пункт на Главната улица, до Стария бряст, който предлагаше на жители и гости на Сливен листовки, плакати и транспаранти с информация за симптомите на инсулта, превенция и лечение. Освен това на него всеки желаещ имаше възможност да измери кръвното си налягане с помощта на представители и студенти от Филиал Сливен към МУ – Варна.

Кампанията преминава под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Във фокуса на общественото внимание, общините и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес. На територията на община Сливен тя се провежда под патронажа на кмета Стефан Радев.

Кампанията се реализира в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 г. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.

Световният ден за борба с инсулта се чества от 2006 г. по идея на Световната организация по инсулт. Целта е да се повиши обществената информираност относно мозъчно-съдовите заболявания и значението на първичната и вторична профилактика за намаляване на неблагоприятните последици за здравето, до които те водят. Всяка година на тази дата инициативата обединява света в подкрепа на хората, засегнати от такива болести, и на усилията на медицинските специалисти, които се грижат за тези пациенти.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7 000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт, с различна степен на инвалидност годишно, са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите, инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г., са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

Прогноза за България за периода 2015-2035 г.: брой инсулти: +14% ; брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%; брой смъртни случаи: +25%.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.