close
България

Община Ямбол ще почете традициите на Богоявление

qmbol-bogoqvlenie

На 6 януари, четвъртък, когато Българската православна църква чества кръщението на Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Община Ямбол традиционно ще почете обичаите на празничния ден, наречен Богоявление и Йордановден.

Празникът ще започне в 11:30 часа с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм „Свети Николай Чудотворец“ в присъствието на представителни части от гарнизон Ямбол, кмета на община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници, общински съветници и други официални лица.

В 11:50 часа ще тръгне литийно шествие до моста в Градския парк, намиращ се до Минералната баня.

В 12:00 часа ритуално ще бъде хвърлен Светия кръст във водите на река Тунджа. Човекът, който го извади, ще получи благословия за здраве от свещенослужителите и награда от кмета на община Ямбол.

Във връзка с желанието на Община Ямбол по време на ритуала мостът да бъде отворен за всички граждани, беше проведен разговор с представители на Областна дирекция на МВР – Ямбол. Според тях, поради мерки за безопасност и с цел да не се струпват много хора на моста, съоръжението трябва да остане затворено по време на хвърлянето на Светия кръст, за да бъдат избегнати инциденти. Веднага след като бъде изваден кръстът, мостът  ще бъде отворен.

Община Ямбол призовава всички, които искат да присъстват, да спазват въведените противоепидемични мерки.