close
България

Обявени са две първични огнища на птичи грип в Бургаска област

ptichi-grip

Обявени са две първични огнища на птичи грип в Бургаска област – в блатото Аркутино при резерват „Ропотамо“ на територията на град Приморско, а другият в средецкото село Проход. Това каза за „Фокус“ д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

По думите му първичното огнище на птичи грип в блатото Аркутино е от днес и вече е обявено. „Регистрирани са заразени диви птици от вида „орехче“ или „ушитрънки“. Взети са мерки, направена е 3-километровата предпазна зона и 10-километровата наблюдаваща зона. Кметовете на всички населени места са предупредени да наблюдават и да броят домашните птици и при евентуална обстановка да знаем колко са били и колко трябва да бъдат унищожени, ако се наложи. Също така кметовете предупреждават всеки един от стопаните да прибират птиците и храната им на закрито“, посочи д-р Митев.
Другият случай на птичи грип е регистриран на 3-4 януари в землището на средецкото село Проход.

„Там в един язовир, стопанин е отглеждал в любителска зоологическа градина пернати. Открити са няколко заразени пъдпъдъка. След бързата реакция на моите колеги изпратената проба потвърди птичи грип. В резултат бяха унищожени 91 броя птици, от които 61 водоплаващи“, каза още д-р Георги Митев. Птиците са били загробени на място.

„Надявам се да не са засегнати дворовете с домашни птици в село Проход. Местните стопани също са предупредени за висока биологична бдителност. Разпоредено е да прибират птиците и фуража на закрито, за да нямат никакъв достъп дивите пернати и водоплаващите птици до тях“, отбеляза директорът на ОДБХ-Бургас д-р Георги Митев.