close
България

Ограничават скоростта до 30 км/ч. в две зони на Бургас

burgas-30

В град Бургас се въвеждат две зони, където максималната скорост на движение ще бъде 30 км/ч. Това съобщи кметът Димитър Николов пред журналисти. Проектът е пилотен и се стартира след направен обстоен анализ на пътната безопасност в града.

Първият участък се намира в комплекс “Братя Миладинови” между улиците „Одрин”, „Струга”, „Ванче Михайлов” и „Стефан Стамболов”. Мерките там се налагат, тъй като в района има голям брой детски и спортни площадки, няколко детски градини и училище.

“В зоната ще бъде въведена и нова система за движение, като по-голямата част от улиците ще станат еднопосочни. По този начин допълнително ще се даде възможност за обособяването на паркоместа, тъй като има крещяща нужда от това”, обясни Димитър Николов.

Втората зона се намира в комплекс “Меден рудник” в района на СОУ „Петко Росен”.

Промените ще влязат в сила веднага след Нова година. Предвижда се някои от улиците да бъдат преасфалтирани, ще се монтират нови пътни знаци и ще бъде положена изцяло нова пътна маркировка, която да е съобразена с промененото движение.

„Очакваме да има напрежение и собствениците на автомобили да недоволстват. Но за нас безопасността на пешеходците е приоритет и компромиси няма да правим”, заяви кметът.

За реализация на идеята работи специално звено по безопасност към Община Бургас. Очаква се то да изготви доклад, който да покаже дали въведените ограничения дават резултат. Ако системата се окаже работеща, такива мерки ще бъдат въведени и на други места в града.