close
България

ОДМВР-Сливен санкционира шофьори за използване на мобилни устройства по време на движение

kat

Нарушенията са установени в рамките на специализирана операция по линия на ROADPOL

На територията на ОДМВР-Сливен се осъществява ежедневен контрол по пътна безопасност и се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, правоспособност, пешеходци и употреба на алкохол и наркотични вещества. В седмицата от 9 до 15 октомври на територията на страната се проведе специализирана операция по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Операцията бе с приоритет върху ограничаване влиянието на разсейване на водачите при използване на мобилни електронни устройства по време на движение като важен фактор за предотвратяване на пътни инциденти. Според резултатите от направено научно изследване рискът от възникване на пътно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на телефонен номер и изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 процента от пътните произшествия.

По време на операцията на територията на ОДМВР-Сливен са проверени 1726 автомобили. Установени са 25 водачи на МПС, които използват мобилни телефони по време на движение без устройство „Свободни ръце”.

Извършени са и проверки за използване на обезопасителните системи в автомобилите. Установени са 16 случая на деца в автомобилите без необходимите обезопасителни системи,  72 водачи не са поставили колани, 45 са глобените пътници на предна седалка без колан и 36 без колан на задна седалка.

По време на проверките са установени трима водачи на леки автомобили, които управляват след употреба на наркотични вещества.

Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на ЗДвП на електронната поща на ОДМВР-Сливен – sliven@mvr.bg.