close
България

ОДФ с инициатива „В приказното царство с Василена”

4 (2)

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” стартира инициативата за откриване на таланти под надслов „В приказното царство с Василена”. Модераторът Василена Маринова ще гостува на петокласници от сливенски училища и ще им представя и обсъжда с тях различни приказки. След това децата ще се опитат да напишат свои приказки, в които участва главният герой от представените творби.

На 9 декември пред учениците от 5 клас в ППМГ „Добри Чинтулов“ бяха прочетени и обсъдени две вълшебни приказки със заглавия „Тримата братя и змеят“ и „Слепият змей“.

За децата беше изключително интересно да анализират героите и да обсъждат сюжета и основните идеи в приказките. Учениците не само отговориха на въпросите, свързани с двете произведения, но и направиха асоциации с познати вече приказки, близки до прочетените. Коментираха и образите на героите, техните черти и постъпки. По време на дискусията поговориха и за толерантността и разбирането към различните хора, които често са отхвърляни. Това стана чрез обсъждане образа на един от героите, показан като отритнат, недъгав и „келяв“, който обаче чрез постъпките си доказва, че е стойностен човек. Децата обсъждаха разпалено приказките и откриха приликите и разликите между двете прочетени творби.

Петокласниците бяха предизвикани да пишат приказка за Змея, а след коледната ваканция Василена Маринова отново ще гостува в класа, за да избере най-добрите малки разказвачи.

Инициативата „В приказното царство с Василена” е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.