close
България

Около 12,70 лв. е себестойността на килограм истински кашкавал

kashkaval

Около 12,60 лева е себестойността на килограм качествен кашкавал, направен от мляко, изчисли Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Пред bTV той уточни, че това е цена, без в нея да са включени печалба и надценки.

„Цената на млякото е 70 стотинки за литър, в предприятието с транспорта влиза на 75 ст. Между 10 и 10,5 литра мляко са необходими за килограм кашкавал, тоест само 8 лева струва млякото“, отбеляза той.
По думите му най-малко 2,50 лв. са производствените разходи на предприятията и така сумата общо става 10,50 лв., плюс ДДС – 12,60 – 12,70 лв“.

Той коментира и изследването на „Активни потребители“, което откри нарушения, свързани с влагането на растителни мазнини и нишестета в продуктите, неспазване на законовите изисквания при етикетирането и високо водно съдържание.

„Кашкавал не може да се нарича продукт, който не е от 100% мляко“, подчерта Зоров.

По думите му това е сериозен удар върху легалния бизнес, който спазва правилата и гарантира на потребителя, че това, което пише на етикета, е това, което е вложено в продукта.

„Може би голяма е вината и на нашите преопаковъчни предприятия, защото голяма част от жълтите сирена влизат в България вероятно като полуфабрикати и се използват като суровини за топените сирена. Тук се разфасоват и се преименуват като кашкавал“, посочи Зоров.

Той подчерта, че това е груба злоупотреба. По думите му тази практика не е тайна и за търговските вериги.