close
България

Около 60% пропускат задължителния годишен профилактичен преглед у нас

lekar-doktor

Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед, сочат данните на здравната каса.

Въпреки че в Закона за здравето са предвидени глоби – на профилактичен преглед ходят предимно хора с хронични заболявания, съобщава БНТ.

Над 4 милиона и 700 хиляди пълнолетни българи подлежат на задължителен годишен профилактичен преглед. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях.

Прегледът е безплатен. Част от изследванията, които включва, са електрокардиограма изследвания на урина, кръвна захар, зрителна острота. На база резултатите се изчислява рискът от развитие на сърдечни, злокачествени заболявания и диабет. Рисковите групи имат право и на безплатен вторичен профилактичен преглед.

В зависимост от възрастта мъжете и жените имат право на урологични и гинекологични изследвания, включени в профилактичния преглед.

В Закона за здравето са предвидени глоби от 50 до 200 лева за пропуснат профилактичен преглед.

Контролът за това до колко здравноосигуреното лице се е погрижило за своето здраве или е пренебрегнало това своето право и задължение, и санкцията не е в правомощията на НЗОК, обясни д-р Галя Йорданова – директор „Извънболнична медицинска и дентална помощ“, НЗОК.

Право да глобяват имат Регионалните здравни инспекцкии, допълни тя.

Има ли санкционирани – от здравното министерство не дадоха отговор.