close
България

Окончателно: Пенсията – 180 лв. от 1 юли, 200 лв. от октомври

vladislav-goranov

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева. Това ще стане на две стъпки – от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври – на 200 лв.

Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ пред bTV.

По думите му за тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата расте и ще е под 300 млн. лв. за 2018 г.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше – или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, разкри още Горанов.

Във връзка с нарастването на минималната пенсия Горанов уточни, че са направени много изчисления с помощта на експерти от НОИ. „Видяхме какво струва една или друга мярка и се обединихме около определени цифрови параметри”, подчерта той. „Дебатът беше какво може да си позволи държавата“, каза още Горанов. По думите му има слабости в решението за повишаване на пенсиите, защото се създава увеличение само за част от пенсионерите, но от друга страна вдига пенсиите на най-бедните пенсионери.

„Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение”, заяви Горанов. Той заяви също, че може отново да е финансов министър в новия кабинет, но уточни, че все още не са водени конкретни разговори за министерски кресла.

Според бившия финансов министър резерв може да се търси при инвалидните пенсии, за част от които има подозрения, че са отпуснати незаконосъобразно.

Горанов коментира също, че за него не е лоша идея да се подпишат отделни споразумения с всеки един от лидерите на партиите от коалиция „Обединени патриоти” – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, но по думите му те едва ли ще се съгласят. Владислав Горанов добави, че първият разговор с патриотите е бил, че ще се управлява 4 години и тяхната вътрешна коалиция – Обединени патриоти – ще бъде стабилна.

„Те предпочитат да се представят като монолитен субект, явил се на изборите като коалиция и участващ в разговорите с ГЕРБ като коалиция“, допълни той.

Директен разговор кой на какво да е министър още не е воден, категоричен е Горанов. Той добави, че постовете във властта ще бъдат гласувани в началото на май месец, а сега се водят разговори за програмата на коалицията за управление на страната.

Служебното правителство 

Владислав Горанов коментира и служебното правителство с думите: „Не успяха да си намерят времето, бързаха да направят кадрови промени. Очакваше се друг резултат от изборите, сценарият беше друг, управление с участието на левицата – те се опитаха се да разчистят пътя за управление и затова се натрупа критична маса от грешки“. По думите му институцията „служебно правителство трябва да се преосмисли изобщо, трябва ли да съществува и ролята на служебното правителство и отговорността“. „Когато имаме служебно правителство, ставаме президентска република“, смята Горанов. /offnews.bg