close
България

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за 72 ч. непълнолетен младеж, обвинен в убийство на малолетно момиче

mde

Окръжна прокуратура – Бургас  задържа за 72 ч. 15-годишен младеж от гр. Бургас, който е обвинен в убийството на 11-годишено момиче. За престъплението, което е извършено около 17.30 ч. на 20.08.2017г., съобщиха  пред медиите Зам.- апелативният прокурор на Бургас г-жа Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР –Бургас  старши комисар Калоян Калоянов, съобщиха от прокуратурата.

Прокурор Григорова съобщи, че сигнал за престъпното деяние е подаден на тел. 112 от живущи в жилищния блок. Тялото е открито в асансьора на бл.108 в жилищния комплекс. Момичето е било умъртвено  посредством удар с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия. Г-жа Григорова добави, че обвиняемият и жертвата се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата  за това дали да пушат наргиле или не.

Прокурор Григорова уточни, че законът предоставя възможност  обвиняемият да бъде задържан за срок от 72 часа, а също така и да му бъде определена и постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ въпреки, че е непълнолетен.

Наказанието, което е предвидено в закона за малолетни лице извършили подобно престъпление е „лишаване от свобода“ за срок от 3г. до 10г.

Старши комисар Калоянов добави, че първоначално полицейските служители са били поставени пред изключително сложна ситуация, тъй като в тялото на момичето не са открити документи за самоличност или каквито и да било вещи. В последствие се оказало, че момиче с подобно описание не живее в горепосочения блок или в района около него. Последвали изключително много на брой издирвателни  мероприятия, които в крайна сметка са довели до разкриването на самоличността на жертвата, а по-късно и на обвиняемия. Старши комисар Калоянов каза още, че убийството е извършено с един единствен удар с ножа, а обвиняемият е задържан в дома си, който също не е бил в блока, в който е открито тялото на пострадалата.

В заключение г-жа Григорова апелира към родителите да бъдат много внимателни и да контролират комуникацията на децата си по социалните мрежи. Тя припомни, че Апелативна прокуратура – Бургас е първата в страната, която организира уроци за ученици от бургаските училища, целящи да предпазят младежите и девойките от опасностите, които съществуват в интернет пространството.