close
България

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд мъж, извършил грабеж и причинил средна телесна повреда на възрастна жена

syd

Окръжна прокуратура –Бургас предаде на съд Христо А. ( на 30г.от гр. Стралджа). Той е подсъдим за това, че на 21.10.2016 г. около 22.40 часа в гр. Бургас, при условията на опасен рецидив, направил опит да отнеме чужди движими вещи, на обща стойност 64 лева, от владението на  Еленка П., без нейно съгласие,  с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – бутнал и я съборил на земята, като грабежът е придружен със средна телена повреда на пострадалата, изразяваща се в счупване на проксималната част на лява подбедрица (голям и малък пищял), което довело до трайно затруднение движението на левия крак и деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 3 и т. 4, вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б „А” вр. чл. 18, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Вечерта на 21.10.2016 г. около 22.30 часа пострадалата си тръгнала от работа. Насочила се по улица „Александровска” към спирката на автобус № 12 на гарата. На зелен сигнал на светофара на кръстовището на ул. „Александровска” и ул. „Булаир” пред магазин „Теленор” пресякла едната част от платното за движение на улица „Булаир” и спряла на разделителния остров, т.к. светнал червен сигнал. Дамската си чанта държала през лакътя на лявата си ръка. В чантата си носела мобилен телефон и портфейл със сумата от 5 лева.

По същото време на кръстовището се намирал и подсъдимият. Той видял че пострадалата носи чантата си и решил да й я вземе. Христо А. се приближил бързо към пострадалата и дръпнал силно чантата й. За да успее да задържи чантата си, пострадалата я хванала с пръстите на лявата си ръка и по този начин той не успял да вземе чантата.От своя страна и  жената започнала да дърпа към себе си чантата, като казала на Христо А. да се маха. След като за автомобилите, движещи се по улица „Булаир” светнал червен сигнал и те започнали да спират на светофара, подсъдимият блъснал пострадалата, която паднала на земята на лявата си страна. Въпреки това пострадалата не пуснала чантата си и започнала да вика за помощ. Христо А.побягнал в посока към Автогара „Юг”.

На пострадалата помогнал водач на таксиметров автомобил, който бил свидетел на случилото се.

Христо А. бил задържан по-късно.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 20.06.2017г.