close
България

Окръжният съд задържа обвиняем в опит за извършване на блудствени действия

syd

Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районния съд, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъж с инициали Иван Ш. Срещу Иван Ш. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 155а, ал. 2 от НК, за това, че в периода от месец февруари до 28 март 2017 г., в гр. Бургас, чрез информационни и съобщителни технологии – използване на социалната мрежа, е установил контакт с лице, ненавършило 14 години – Д. Я., с цел извършване на блудствени действия с нея. Повдигнатото срещу Иван Ш. обвинение е за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

Въззивната инстанция счете, че е правилен извода на първоинстанционния съд, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за участие на обвиняемия в извършване на деянието, в което е обвинен. Това се установява от показанията на двама разпитани свидетели, протоколите за обиск и изземване, също и разпознаване на лица.

Окръжният съд на Бургас споделя извода на Районния съд, че към настоящия момент опасността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление е налице.

Въззивната инстанция счете, че ако спрямо Иван Ш. бъде взета по-лека мярка за неотклонение, той би могъл да осуети разкриването на обективната истина и да попречи за своевременното приключване на разследването. За потвърждаването на мярката за неотклонение „Задържане под стража“, съдът взе предвид факта, че предстои разследване в насока установяване извършването на същото по вид престъпление от обвиняемия срещу други две деца, едното от които – малолетно, а другото – непълнолетно.
Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.