close
България

Олиамидът в лютеницата не е наркотик, увери токсиколог

lutenica

Откритият в лютеницата олеамид не е наркотично вещество, заяви пред bTV токсикологът от ВМА Силвия Стойкова.

Има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея, подчерта тя. Според нея олеамид е широко разпространено около нас вещество. Има го в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи токсикологът.

Председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов също заяви, че веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества. Асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение.

Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите. Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство. Възможно е веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка. „Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света“, подчерта Николов.

Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама, допълни председателят на НПО-то.