close
България

Опасно време: Оранжев код за Сливен и Бургас утре

opasniBB_1

Бурен северен вятър със сняг се очаква да вилнее в Сливенска и Бургаска област. Данните за лошо време се съобщават в сайта на НИМХ. През нощта и в сутрешните часове времето ще е с умерени снеговалежи, в комбинация със силен до бурен вятър от север-североизток с пориви 30 м/с.

Рано сутринта и до обед вятърът ще е от север-северозапад с пориви 28-30 м/с, а вълнението на морето ще е 4-5 бала. Ще има условия за виелици и навявания. Очаква се образуване на снежна покривка до 10-15 см.

Минималните температури ще са предимно между минус 6° и минус 1°. Утре още преди обяд от север валежите ще започнат да отслабват и спират, най-късно, вечерта, в Рило-Родопската област и югозападните райони. След обяд и вятърът ще отслабва. Застудяването ще продължи и максималните температури ще са между минус 3° и 2°.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. До сутринта в Рило-Родопския масив и западните и централните райони на Стара планина снеговалежите ще са значителни, все още ще е ветровито със силен, временно бурен вятър от север-североизток и ще има условия за навявания. По-късно през деня валежите ще отслабват и спират, най-късно в масивите в Югозападна България, вятърът ще отслабва. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 12°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и ще има валежи от сняг, по Южното Черноморие – преди обяд значителни. Ще е ветровито – през нощта и преди обяд със силен до бурен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, вятърът ще отслабва. Максималните температури ще са между 0° – 2°. Вълнението на морето ще бъде 4 – 5 бала. Температурата на морската вода е около 7°.