close
България

Оставиха в ареста 15-годишния Иван, убил 11-годишната Никол

ivan

Бургаският окръжен съд остави в ареста 15-годишния Иван И., който уби 11-годишната Никол в асансьор в Бургас. Мярката беше гледана при закрити врата.

В съдебната зала стана ясно, че след като намушкал с нож момиченцето във врата в асансьора на бл. 108 в к-с „Меден рудник“, ученикът отишъл да играе на криеница и гоненица с приятели. В началото той не подозирал, че Никол е издъхнала, разбрал за смъртта й от медиите няколко часа по-късно.

Това разказа пред журналисти адвокатът му Камен Кънев, пред когото Иван казал, че не искал да убива Никол, а само да я боцне. Не могъл обаче да каже защо е носел нож.

По думите на защитника всичко това се обяснява с факта, че момчето било с развитието на 10-годишен и на много от задаваните му въпроси не давал адекватни отговори или отговарял с „Не знам“.

„Момчето явно има проблеми, които аз очаквам да бъдат изяснени от една съдебно-психиатрична експертиза. Самото престъпление говори, че в тази личност има нещо сбъркано. Дали е въпрос на възпитание или начин на мислене и контакти, тепърва ще се изяснява. Факт е, че това е ужасно престъпление и мярка „задържане под стража“ е напълно адекватна“, призна Кънев.

Иван е завършил осми клас и сега трябва да бъде в девети – в СУ „Петко Росен“. Живее в „Меден рудник“. Баща му е пенсионер, а майката работи в Слънчев бряг. С Никол контактували в социалните мрежи, като според адвоката момчето живеело като във виртуален свят.

Прокурорът обаче настоя за постоянна мярка за арест, защото доказателствата сочат категорично, че Иван е извършил престъплението.

„Законът предвижда особени правила, когато извършителят или жертвата са непълнолетни. Едно от тях е гледане на делото при при закрити врата“, каза прокурор Ангелов.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че Никол е имала 3000 „приятели“ в няколко профила във Фейсбук и заявиха, че това говори за двойнствен живот. От държавното обвинение призоваха родителите де следят контактите на децата си в социалните мрежи. /dnes.dir.bg

 

Снимка: Bulphoto