close
България

Осъдиха сливналия, отглеждал марихуана

marihuana

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура –Сливен, съдът постанови ефективно наказание от 3г. и 6м. „лишаване от свобода“, което ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим, както и „глоба“ в размер на 7500лв. спрямо подс.Мартин Пеев. Той е признат за виновен в това, че от неустановена дата до 17.09.2015 г., в гр. Нова Загора, в парник намиращ се в дома му на ул. „Ангел Кънчев“ № 29, отглеждал 7 бр. растения от рода на конопа (марихуана, канабис) с общо нето тегло на изсушената листна маса от растенията 4,190 кг.на обща стойност 16 760,00 лв., в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по чл.354в ал.1 предл.2 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Пеев, който е осъждан с влязла в сила присъда за противозаконно отглеждане на коноп на стойност над 53 000 лв., живеел в гр.Нова Загора,в дома на родителите си. В двора на имота е бил изграден парник с метална конструкция, покрит с найлон от всички страни. Въпреки, че през 2011г.  вече е бил осъждан за същото престъпление Пеев решил през 2015 г. отново да отглежда в парника в двора си растения от същия вид. През м.септември 2015г. подсъдимият споделил пред свои познати, че възнамерява да обере листната маса на отглежданите от него растения и да я изсуши.

На 17.09.2015 г. при проведена беседа с пострадали от престъпление, служители от полицията в гр. Нова Загора получили информация, че Пеев отглежда растения канабис в двора на дома си, както и че планира да обере листата и съцветията на растенията и да ги изсуши.

В резултат от получените данни в РУ на МВР – Нова Загора е била сформирана оперативно-следствена група, която да провери информацията.

Около 15.30 – 16.00 ч. същия ден полицейските служители отишли до дома на Пеев. Там заварили подсъдимия, който им отворил входната врата. Пеев бил информиран от разследващия полицай за целта на предприетите действия и предупреден в случай, че има наркотични вещества в дома му, доброволно да ги предаде. Подсъдимият потвърдил, че отглежда растения канабис (марихуана), след което отвел полицейския екип до намиращият се в двора парник. В парника били установени 7 бр. растения с височина от 2,50 до 3,00 метра с островърхи назъбени листа и много разклонения. Растенията били окопани и поливани, привързани едно към друго и към металната конструкция на парника с гумирано въже. При извършения на място полеви тест с листо от произволно избрано растение, пробата реагирала на канабис. Така установените растения били изкоренени, привързани със сезал и запечатани със стикер на полицията.

Пеев отвел полицейските служители и в една от стаите на къщата, където живеел. Там той бил поставил върху метален сушилник за изсушаване обраните стръкове зелена растителна маса, които видно от съставения протокол за претърсване и изземване предал доброволно. В помещението били намерени 33 бр. стръка от растение в полусухо състояние с дължина 0,50-0,80 см, с тъмнозелени на цвят тънки и дълги листа. При направения полеви тест с листо от произволно избран стрък, пробата е реагирала на канабис. Иззетите стръкове са били поставени в черна торба и запечатани от полицейските служители.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.