close
LifeStyle

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

diabet-test

На 14 ноември и в България се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.
Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата наСветовната здравна Организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. В България 220 000 души са в преддиабетно състояние.
Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от усложнения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците.

Днес в над 160 страни по света Световният ден за борба с диабета се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.

В рубриката си „Позиция“ 24 ЧАСА помества статия на проф. д-р Ивона Даскалова за възможните усложнения от захарния диабет. Откриването на заболяването в предклиничния му стадий има съществено значение за ранно запозване на лечение и профилактика на късните усложнения. В статията са описани трите основни подхода, на които се основава разпознаването на пациенти с висок риск от заболяване. Професор Даскалова подчертава, че неоспорим ефект за превенция и отлагане на развитието на захарен диабет има промяната в начина на живот с оптимизиране на диетичния и двигателния режим.