close
LifeStyle

Отбелязваме Световния ден на водата

den-na-vodata

Днес отбелязваме Световния ден на водата. Ежегодно той се чества всяка година на 22 март и е насочен към привличане на вниманието върху важността на водата и нейното опазване.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата.

Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Всяка година честването на Деня на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.

Световният ден на водата 22 март предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни – от хората и местните общности до международните организации и гражданското общество, за опазване качеството на водата и живота на Земята. Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализационната мрежа заемат централно място при борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора.