close
България

Отказите от имунизация намаляват сред ромите и се увеличават сред високо образованите родители

vaksini

Проблемът е с липсата на здравни медиатори в общностите, където се работи по-трудно, а децата се отглеждат при лоши условия и с ниско общо ниво на култура и хигиена. Част от майките се страхуват, че децата ще бъдат заразени или направени стерилни при ваксинация. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ на БНР д-р Гергана Николова.

Ако имаше повечко медиатори от ромската общност, които работят в тези гета, това би подпомогнало нашата дейност. Съгласете се, че ние не можем да вземем едно дете от майката и да го ваксинираме без нейното съгласие! В края на краищата, аз съм личен лекар, но нямам различни функции от тези да лекувам детето, когато родителят е съгласен с моите методи и с моите действия. Насила тези неща няма как да се случат, независимо дали пациентчетата са роми. Въпросът е какво се случва с тези деца, които, по една или друга причина, родителят не желае да бъдат ваксинирани. Нямаме никакви методи да въздействаме за това детето да бъде ваксинирано. В една част от случаите – когато се спират детските надбавки, ако детето не е ваксинирано – има някакво средство за влияние, но в други случаи – когато детските надбавки са спрени, когато не се получават – какво можем да направим, когато майката казва: „Аз не желая моето дете да бъде ваксинирано“?

Грижата за ваксинацията не може да бъде оставена само на плещите на лекарите, допълни тя и изтъкна, че в годините ваксините са спасили милиони животи у нас

Здравният медиатор Наташа Тодорова, която работи в ромския квартал „Надежда“ в Сливен изтъкна, че над 200 медиатори в 113 общини обясняват в на достъпен език за ползите от ваксините. Децата са най-голямата ценност на ромските семейства и сред майките няма противници на идеята за имунизация, допълни тя. Миграцията сред семействата е основен проблем пред медиаторите, които търсят връзка с колегите си в другите общини, за да помагат на хората. Медиаторите съветват ромите, които търсят работа зад граница, да си направят всички имунизации преди да поемат на път.

Николова изтъкна, че лекарите разполагат със списък кои деца не са имунизирани и няма смисъл от кампания от врата на врата, която би смутила излишно добросъвестните родители. Необходимо е това да се направи само за децата, за които се знае, че нямат всички необходими имунизации:

Въпреки всичко, в годините, в които аз се занимавам с това нещо, а те са вече 17, този проблем намалява в ромската общност и се увеличава при модерните, високо образовани майки, които нямат желание поради една или друга причина да ваксинират децата си. След няколко години ще говорим за това, че на тези дечица – на високо образованите родители, не желаят да им се поставят ваксини, което, за мен, е парадокс.