close
България

Откриха нарушения в детски пояси за ръце

poqsi-naduvaemi-dusheci

Открити са несъответствия в детски пояси за ръце, предназначени за плуване. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

През първата седмица на националната кампанийна проверка „Безопасно лято“ 2018 инспекторите на агенцията са проверили 467 продукта в търговската мрежа. От тях 255 броя различни модели играчки и 212 модели пояси за ръце, като при около 7 на сто от проверените пояси са били открити несъответствия. Проверките са били извършени в над 370 търговски обекта в страната и са били установени 169 продукта с несъответствия.

Най-честите нарушения, които проверяващите са констатирали, са били липса на СЕ маркировка, инструкции на български език, задължителни предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или липса на превод на български език, информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор и др.

През тази година се забелязва значително намаляване на несъответстващите помощни средства за обучение по плуване за деца, които се предлагат на пазара, в сравнение с 2017 г., когато при същия продукт са били отчетени около 32% нарушения.