close
LifeStyle

Откриха уникална опашка на динозавър в кехлибар

dinozavyr

Опашка на динозавър на 99 милиона години, заедно с кости, меки тъкани и пера отлично запазени в кехлибар, са намерени в Мианмар, Азия, съобщи National Geographic.

До момента има открити свидетелства за съществуването на пернати динозаври във вкаменелости и отпечатъци. Но сега, за първи път учените могат да изследват отлично запазени пера на динозавър и да разберат по-добре развитието и структурата им.

Ръководител на изследването е палеонтолога Лида Хънг (Lida Xing) от Китайския университет за науките за Земята.

Вкаменената смола е намерена съвсем случайно на пазара в щата Качин, Мианмар. Откривателят му е смятал да го продаде като суровина за бижута. Във вътрешността на 6, 5 грама кехлибар с просто око може да се види фрагмент от опашка с дълга 36.73 милиметра, покрита с цветни пера. Учените определят, че отрязъкът на опашката е принадлежал на влечуги от групата на целурозаврите, а възрастта на находката се оценява на 99 милиона години от периода Креда.

След микроскопско сканиране отлично може да се видят деликатните пера, които покриват опашката на динозавъра с кестеновокафяв цвят отгоре и бяла отдолу. На повърхността на кехлибара дори има следи от желязо, вероятно от кръвта, която някога е била в образеца.

Компютърна томография и микроскопски анализ на пробата пък разкриват осем прешлена от средата или края на тънка, дълга опашка, която най-вероятно е била съставена от над 25 прешлена.

Въз основа на структурата на опашката, изследователите смятат, че принадлежи на млад целурозавър (Coelurosaurs) от групата на тероподните динозаври, която включва всички – от тиранозаврите на съвременните птици.