close
България

Отложиха делото за взривовете край „Петолъчката”

vzriv-petolychkata

По искане на адвоката на един от обвиняемите делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси „Стралджа – Мараш“ край пътния възел „Петолъчката“ бе отложено за началото ноември, съобщиха от Ямболския районен съд.

На предното заседание на съда защитата е поискала допълнителна експертиза, свързана с боеприпасите, която трябва да бъде изготвена до 1 ноември. Тогава ще продължи и изслужването на част от 60-те свидетели по делото, както и на вещите лица, поясниха от прокуратурата.

Подсъдими по делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси „Стралджа-Мараш“ на 5 юни 2012 година са собственикът на фирмата „Берета трейдинг“ Делислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества, като не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване.

При взривовете в складовата база загинаха трима работници, а осем бяха ранени. На земеделски насаждения, къщи, промишлени и селскостопански сгради наоколо бяха нанесени щети, които се оценяват на близо 62 милиона лева. Няколко месеца военни подразделения прочистваха района от невзривени боеприпаси и останки от тях.