close
България

Отчетоха рекордно ниска безработица в Ямболско

rabota

За първи път през последните години равнището на безработицата в Ямболска област е по-ниско с 0.4 процента от средното за страната или 5.2 на сто от работоспособното население, съобщи директорът на бюрото по труда Татяна Чанкова, цитирана от БТА.

По този показател областта се нарежда на 10-то място в страната, като преди два месеца е заемала 12-то място.

Най-малко са хората без работа в общините Ямбол – 2.7 на сто и Тунджа – 6.8 на сто, в Болярово и Елхово са съответно 12.1 и 12.7 на сто. Особено значителен е спадът на безработицата в община Стралджа – 8.6 на сто, която в сравнение със същия месец на миналата година е с 11.1 процента по-ниска. Това, според Чанкова, се обяснява с откриването на три предприятия в областта с по 300-400 работници.

През август броят на регистрираните безработни в областта е 2880 души. Сравнението с предходния месец показва намаление със 7.8 на сто, а спрямо август 2017 година безработните са с 1305 души по-малко или с 31.2 процента.

Длъжностите, за които са обявени най-много работни места, са за учители, манипуланти в промишлеността, общи работници, охрана, шлосери, монтажници, хигиенисти и камериери.