close
България

От бедност ли? Всеки втори българин търка лотарийни билети

_thumb

Bcеки втори българин си купува лотарийни билети с надеждата да спечели огромна сума за кратко време, показва годишният доклад на игралната индустрия в Бълагрия.

Междувременно тази година в държавната хазна се очаква да постъпи рекордна сума от платените данъци по хазартните игри, съобщава Bulgaria ON AIR.

Лесни пари за хубави дни. С тази надежда българинът посяга към лотарийните билети. Този вид игри избира половината население на страната или всеки втори българин, показа проучването.

Късметът обаче каца при мнозина. Преди 6 месеца това се случва и на Стоичко, който е таксиметров шофьор. Печели 100 лева, които отново дава за билети, и от тогава всеки ден си пробва късмета.

„Имам и печелби, имам и загуби. Спечелил съм по 10, 20 и 50 лева, но по-големи няма. Това е по-лошо от бингото, че можеш да го намериш по всяко време. Бингото имаше работно време. Не се отказвам, но си вземам по един билет на ден, опитвам си късмета“, споделя Стоичко.

От хазартната индустрия отчитат, че преди три години игрите на късмета са слабо познати у нас. Сега обаче те са в разцвета си, а пазарният дял расте. От сектора определят този вид игри като „мек хазарт“, който привлича все повече хора заради лесния начин на игра.

„Това са моментни игри – има едно теглене, приключва се с едно изтриване на скреч карта, докато в игралните зали е по-разлчино. Там има цикъл, през който трябва да премине играта и действително там има повторяемост. От едно участие в такъв тип игра до развиването на зависимости пътят е много дълъг. Това може да се проследи в игралните зали. Тук – не“ ,обяснява Ангел Ирибизов – председател на УС на Българската асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия.

Изледването показва още, че 33 % от потребителите възприемат купуването на билети като губене на пари, а 46% възможност за печалбата на живота им.

Всеки, закупил си лотариен билет казва, че това не е хазарт, а чиста проба на късмета. И ако в джоба ни не попадне нито лев, то е сигурно, че тази година от хазартните игри в бюджета ще влязат 200 милиона лева. /dnes.bg