close
България

От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7%

pari-nedostig-pensioner

От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%” – това каза социалният министър Бисер Петков в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв.

По повод идващата зима с по-високи сметки за ток и парно Петков коментира, че в страната заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа. Заради ниската база обаче увеличението не се усеща достатъчно от хората.

По темата за втория стълб за пенсионното осигуряване, за които стана ясно, че средният размер на партидите ще е около 3000 лв., министърът коментира, че това не  е изненадващо.

Причината е, че голяма част от осигурените лица имат „кухи партиди“, от които не постъпват средства.

Предвидени са различни опции за изплащане на натрупванията, включително ако сумите са прекалено малки – да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

Относно промените в закона за хората с увреждания, Петков посочи, че законът за социалните услуги ще измени коренно регулациите и ще цели максимална достъпност и качество.

В закона ще се предефинират самите социални услуги като ще има по-голяма възможност за избор на тези услуги.

Ще се въведе и една нова услуга – заместваща грижа, която ще е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и ще позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това, ако се налага.

При използването на тази опция лицето с увреждания ще бъде настанено във временен център. Новосъздадена агенция ще следи за качеството на социалните услуги. Допълнителните средства от бюджета са 244 млн. лева, които трябва да бъдат одобрени от финансовото министерство.