close
Свят

От 2021 година спираме да местим стрелките на часовника

chasovnik

С 410 гласа “за”, 192 – “против” и 51 “въздържал се”, Европейският парламент подкрепи прекратяването на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента след 2021 г.

Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

Евродепутатите подкрепиха предложението на Комисията за преустановяване на сезонната смяна на часово време, но гласуваха това да бъде отложено от 2019 г. за 2021 г.

Евродепутатите също искат страните от ЕС и Европейската комисия да координирант решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.

В случай че ЕК прецени, че предвиденият режим по отношение на часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст.