close
Свят

Официално: Анулираха независимостта на Каталуния

kataluniq

Испанският Конституционен съд официално анулира едностранната декларация за независимост на Каталуния. Това не е неочаквано, след като документът вече беше обявен за невалиден и от друг съд, съобщава NOVA.

А в самата Каталуния – основни шосета и магистрали бяха блокирани от протестиращи, които искат независимост за автономната област. Това се случи след призив за обща стачка в областта. Стигна се и до намесата на полицията, която разгони демонстрантите, за да освободи пътищата.

Стачката в Каталуния е по призив на един от синдикатите, който иска независимост за автономната област.

Основната работодателска организация в Каталуния обяви, че зад социалните искания се крият политически, което е забранено от испанската конституция.

Междувременно, отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон разкритикува Евросъюза за подкрепата му за действията на официалната власт в Испания.

А белгийският премиер Шарл Мишел отрече, че в страната му има правителствена криза заради присъствието на бившия каталунски президент.

До изявлението на Мишел се стигна, след като коалиционният му партньор – фламандската партия, изрази подкрепата си за Пучдемон.