close
LifeStyle

Очила с течни лещи ще се нагласят спрямо очите ви

Ochila

За хората с проблеми със зрението не е лесно да сменят няколко чифта очила за минути. Точно този проблем тласка екип учени от университета в Юта, САЩ, да разработят и тестват иновативно решение на този древен проблем – чифт „умни очила“, пише actualno.com. Тези, обаче, не целят да ви доставят последните новини, съобщенията ви и различни други шарени, святкащи образи, които сякаш висят във въздуха пред вас.

Този чифт очила цели да ви позволи да виждате наблизо и надалече, да четете и да карате без да ги сваляте или променяте по какъвто и да е начин. Иновацията във случая се крие в течните лещи на очилата – те са направени така че да могат да променят фокусното си разстояние спрямо това, към което потребителя гледа.

В рамката на очилата се крие и инфрачервен сензор, който мери разстоянието до предметът пред очите ви, променяйки динамично лещите спрямо това, което се опитвате да видите. Още по-впечатляващо е и времето, което е нужно да очилата да променят фокуса си – едва 14 милисекунди!

Устройството, естествено, работи със софтуерно приложение, в което можете да въведете данните си, включително нужен диоптър и други специфики на проблемите със зрението ви. Засега те трябва да преминат още много тестове, но демонстрацията на работещ чифт такива дава огромни надежди на всеки, който би имал полза от такава иновация.