close
България

Парламентът избра новите министри

1537434809

Парламентът избра тримата нови министри. Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов се заклеха и поемат регионалното, транспортното и вътрешното министерство.

След продължили няколко часа дебати в парламента, депутатите първо освободиха от поста министър на транспорта Ивайло Московски. Гласуваха 216 депутати, „за“ бяха 208, „против“ 8, нямаше въздържали се. На негово място беше избран Росен Желязков. Гласуваха 213 депутати, „за“ 125, „против“ 88, няваше въздържали се.

След това беше освободен и Николай Нанков като регионален министър. Гласуваха 213 депутати, „за“ бяха 205, „против“ – 8, без въздържали се. В неговия стол сяда Петя Аврамова. За избора й гласуваха 215 депутати, „за“ 125, „против“ 90, без въздържали се.

Накрая депутатите освободиха Валентин Радев като вътрешен министър. Гласуваха 216 депутати, „за” 207, „против” 9, въздържали се няма. На негово място беше избран досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Гласуваха 216 депутати, „за” бяха 126, против 90, въздържали се няма.

Преди да бъде избран Росен Желязков каза, че няма да се крие като щит зад Министерския съвет.

„Като кандидати за министри не бихме се крили като зад щит с програмата за управление, а бихме поели ясен и категоричен ангажимент. Ангажиментът, който поемам, ако бъда избран за министър на транспорта, е да се опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност”, заяви Желязков.

„Съзнавам отговорността, която поемам с този пост, ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри“, заяви новоизбраният регионален министър Петя Аврамова. Имам три приоритета: ефективност, качество и контрол. За мен ще е ценно да получа подкрепата на Нанков. Ще бъде ценно да получа възможност да ползваме неговите знания и опит, ще разчитам на професионализма, опита на всички служители на МРРБ. Отговорен човек съм, ще се опирам на опита на знанията на всички в сферата, ще работя съвместно с общините, ще работя съвместно и с бранша и съсловните организации. Вярвам, че ще успеем да свършим работата, която ни предстои и тя е за облагородяване на нашата държава, за добри пътища, за добра градска реда, подчерта Аврамова. „Всеки носи политическа отговорност, приемам акта, който направиха колегите и министър Нанков като морален акт на съпричастност към това, което се случи“, добави още Аврамова.

„Щастлив и удовлетворен съм, оставяме подредена къща на добър стопанин. Убеден съм, че Петя Аврамова ще се справи повече от добре“, заяви бившият вече регионален министър Николай Нанков в кулоарите на НС.

„Да излязат на трибуната и да кажат каква ще е политиката им, искаме анализ на министерствата, както и какви ще бъдат първите им действия във всяка една сфера”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

„Градивни ще бъдат, г-н Стойнев”, отговори Вежди Рашидов.

„Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти, когато излизате на трибуната. Веднъж да сте поели отговорност за ваши действия”, обърна се към БСП Тома Биков от ГЕРБ.

„Имам улични сблъсъци с Младен Маринов. Той си вършеше добре работата”, заяви Волен Сидеров. /NOVA

 

Снимка: Олег Попов