close
България

Парламентът одобри преговори със САЩ за F-16

f-16-block samolet

Народното събрание възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за нов тип боен самолет F-16V, Block 70, съобщава „Дарик“.

„За“ даването на мандат бяха общо 130 депутати (ГЕРБ, ДПС – 23, 11 от ПГ“Обединени патриоти“ и двама независими). „Против“ бяха 84 депутати – 66 от БСП , четирима от „Воля“ и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.

Едновременно с това НС възлага на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори със САЩ за F-16.

Всички политически партии изказаха по-рано позициите си.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убедеността си, че може цената в офертите за изтребител да падне. „Когато започнат преговорите по същество с всички детайли, които ще могат да бъдат представени в една подготовка на споразумение между САЩ и България, тогава мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, допълни той. Цветанов уточни, че в момента всички цифри са хипотетични, а детайлите ще бъдат уточнени в процеса на преговорите.

Според опозицията все още не е станало ясно становището на премиера Бойко Борисов по темата. „Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дни го няма никакъв“, заяви Антон Кутев от БСП.

От ГЕРБ излязоха с контрапредложение. „Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг – къде е главнокомандващият на Република България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата“, попита депутатът от управляващите и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, визирайки държавния глава Румен Радев.