close
България

Парче торта струваше 4 лева, сега не пада под 7

torta

“Ако образно говорим, че едно парче е струвало 4 лева преди пет години, днес не може да е по-малко от 7 лева.“ Това заяви Албена Стоянова, собственик на сладкарска работилница и кулинар от дълги години.

„Почти двойно е, но това зависи от много фактори – украса, съставки и други”, смята сладкарката, съобщи БГНЕС.

В последните години се установиха т.нар. голи торти – тези без захарно покритие, измазани с крем и украсени с живи цветя или с пресни плодове. Търсенето към тях е най-голямо.

Стоянова отбеляза, че в работилницата имат ден за браунита.

“Понеже е 8 май, сме приготвили осем браунита с осем различни вкуса. Имаме брауни с черен шоколад с мента, брауни с черен шоколад и ягоди, брауни с черен шоколад, фъстъчено масло и банани, брауни с бял шоколад с вишни, брауни с млечен шоколад и орео, брауни с бял шоколад и кокос, брауни с ядки и портокал и мраморно брауни с лимон и малина”, обясни тя.

Сладкарката посочи, че клиентите по-скоро залагат на класическите вкусове брауни и именно те се купуват повече. Сред водещите вкусове са браунито с шоколад с ядки, брауни с портокал, както и мраморното брауни.

Най-продаваното брауни според нея е това с ягоди. Стоянова обясни, че основно се занимават с изработване на сватбени и детски торти. Тя отбеляза, че е предизвикателно да поддържаш сладкарски бизнес.