close
България

Педиатри дерат с такса „бебе“ и „първи преглед“

bebe

Доктори дерат родители на новородени с такса „бебе“ и „първи преглед“ у дома. От некоректната практика масово се оплакват майки в интернет форумите.

По 50 лева пък искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското. „Петдесет лева платихме за припознаване, родих в държавна болница”, пише Ели С. Оказва се обаче, че на нея, както и на други жени, споделящи за същата сума в социалните мрежи, са им взели по 10 и дори по 15 лева отгоре.

Въпросната такса е фиксирана и е 40 лева. Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос. Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата, поясниха от Националната пациентска организация, цитирани от „Монитор“.

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде даден ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред, поясниха юристи. Педиатри пък взимат по 30 лева на ръка за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, установи още репортерска проверка.