close
България

Пенсиите ще се преизчисляват с по-висок процент от 1 юли

pensii-preizcheslenie

От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на тази година, ще се преизчисляват с по-висок процент за всяка година стаж.

Новата методика ще струва на НОИ 113 милиона лева. Преизчисляването заменя осъвременяването, което се прилага до момента, предаде БНР.

Пенсиите ще отбележат реален ръст от процент и половина след като се приспадне прогнозната инфлация за 2017 година.

Приходите в бюджета на общественото осигуряване за тази година се очаква да са повече от планираните със 191 милиона лева. Прогнозата на Националния осигурителен институт беше публикувана в последния информационен бюлетин за годината.

Догодина се очаква осигурените лица да са с 4 хиляди повече, по-висок ще бъде и средният осигурителен доход.

В бюджет 2017 на общественото осигуряване се планира средно българинът да се осигурява върху заплата от 809 лева догодина. Това е ръст от над 5 процента спрямо тази.

Очаква се броят на хората с обезщетение за безработица да намалее с 5 000, а броят на пенсионерите да е с 2 000 по-малко спрямо тази, отбелязва kanal3.bg.

Проучване на НОИ за удовлетвореността на клиентите от обслужването показва, че около 80 процента от посетителите са получили желаната услуга в рамките на до 10 минути.

Средната обща оценка на потребителска удовлетвореност в НОИ е 8,9 по скалата от 1 до 10. Най-доволни от обслужването са били хората в Габрово, най-недоволни тези в Разград.