close
България

Петима отвлякоха 19-годишен и поискаха €200 000 откуп

768×432

Четирима мъже са арестувани за отвличането на 19-годишен младеж от Горна Оряховица. Още един се издирва, съобщават от пресцентъра на МВР.

Разследването по случая започнало в нощта срещу 27 октомври. Тогава в полицейското управление в Горна Оряховица постъпил сигнал за отвлечен 19-годишен местен жител, заедно с шофирания от него лек автомобил „Мерцедес“.

Непознати позвънили по телефона на близките му и поискали откуп в размер на 200 000 евро.

Подробности за разследването оповестиха директорът на ОДМВР-Велико Търново старши комисар Димитър Машов, заместникът му – комисар Христо Христов, окръжният прокурор Емил Динев и главният разследващ полицай комисар Владимир Шомов.

В разследването участие взели и частните охранителни фирми в областта. Така няколко часа по-късно на разклона за село Пушево, служителите на реда открили автомобила.

Малко по-късно, близо до село Хотница бил открит и друг автомобил – „Ауди“, а в центъра на селото бил намерен и отвлеченият младеж.

От МВР уточняват, че в разследването се включили антимафиоти от Велико Търново, Главна дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Плевен и ОДМВР-Ловеч.

Арестувани са 36-годишен мъж от Стамболово, известен на полицията и осъждан, 29-годишен от Тетевен, известен на полицията и двама 29-годишни плевенчани. Единият от тях също е известен и осъждан.

Служителите на реда са установили и техният съучастник – 24-годишен мъж от Плевен, който е обявен за общодържавно издирване.

Разследването до момента е установили, че похитителите принудили младия мъж да слезе от мерцедеса си и го прехвърлили в аудито. След това обаче колата им се повредила и се наложило да го измъкнат от автомобила. Чрез сила и заплахи трима от похитителите отнели на жертвата златен ланец и два мобилни телефона на обща стойност около 4600 лева.

След грабежа петимата избягали и оставили 19-годишния младеж в канавка. Той успял да се измъкне оттам и да се придвижи до селото.

От пресцентъра на МВР поясняват, че петимата похитители са привлечени в качеството на обвиняеми за отвличане с користна цел, кражба на автомобил и използване на сила. Трима от тях са обвинени и за грабеж.

Четиримата задържани са с мярка за срок до 72 часа. Предстои днес съдът да им гледа мерките за нетоклонение. 24-годишният плевенчанин продължава да се укрива. Той се издирва с мярка „принудително довеждане“. /news.bg