close
България

Пети ден Слави Трифонов протестира пред парламента

slavi

За пети пореден ден Слави Трифонов протестира пред Народното събрание. Повод за недоволството му е неприемането от страна на депутатите  на мажоритарна избирателна система, намаляването на партийната субсидия на 1 лев за действителен глас  и задължителното гласуване.

„Изключително обидно беше това, че в предишния парламент не бе разгледано дори това, за което гласуваха 2,5 млн. души. Това е тъжно. Депутатите са се самозабравили и не се вслушват във волята на хората“, каза Слави.

„Не ви ли е обидно да не ви зачитат, а да ви броят за стадо“, обърна се той към хората. „Трябва да го направят защото такъв е законът и моралът и ако не го направят не трябва да са вътре в тази сграда. Да излязат и да кажат, че тези хора, гласували на референдума, не ги касаят и няма да се съобразят с тях“. „Държавата се управлява по олигархичен начин, затова ни е нужна промяна.

„Смятам, че делата са важни, а не думите, аз ще стоя тук, докато депутатите не приемат волята на хората“, каза Трифонов.

„Трябва да не се страхуваме да променяме начина си на живот и да се стремим да живеем по-добре. При смяната на системата е възможно в парламента да влязат по-качествени хора. Това не е панацея. Мажоритарните избори са по-малко лошото. Така мислят и 2,5 млн. граждани. Ако депутатите не спазват законите, защо ние да ги спазваме? Те не искат да поемат отговорност, за да не се промени начинът им на живот. Отдавна трябваше тук да има представители на властта и да отговорят на въпросите на хората. Сега вече нямам за какво да говоря с тях. Те трябва да приемат волята на хората, а не да нарушават закона“, категоричен беше Трифонов.

Няма никакъв шанс съдебната реформа да започне. Слушах изявление на г-жа Цачева, която каза, че в момента нещата си вървят много добре. За какви реформи става въпрос? Румънският модел е далече от нас. Моника Маковей е като приказен герой, смята Слави. Инженер Лозанов от публиката седна до Слави и призова журналистите да го оставят на мира и на спокойствие, тъй като не можел да диша.

Законът за референдумите е измислен така, че да няма референдуми и то защото извървяхме по целия път. Ако решите да направите референдум на местно или национално ниво, ще се откажете и няма да можете да проведете референдум. Въпреки това, ние направихме всичко възможно. Законът е измислен така, че да няма допитвания. Те нямаше да позволят така или иначе решението на референдума да влезе в сила. Става дума за окопала се политическа класа, свързана в бизнеса по тесен начин и тя не позволява това да се промени. Казвам ви го от личен опит, а не защото на мен ми харесва или не ми харесва така. Вътре няма хора с качества, които да придобиват успехи на базата на занаята си. Това са хора, които могат само да придобият нещо чрез властта, смята Трифонов.

Основният страх е дали ще вляза аз в парламента и ще участвам ли с политически проект в преразпределението на това, което преразпределят хората от сегашното правителство, посочи шоуменът.

Слави бе попитан дали не го е срам, че представлява интересите на милиони, а на протеста има само 200 души. Това е въпрос на личен избор, категоричен бе той. Смятам, че броят на депутатите е голям, че субсидията им е голяма, и че трябва да се избират по технологичен път, посочи Трифонов.

Действам със своите колеги по законов път. Ако депутатите не спазват закона и морала, ще опитаме и по друг път, ако трябва и в парламента ще вляза, коментира той.

На протеста днес присъства и журналистът Мартин Карбовски. В интернет пък тече петиция в подкрепа на точките от референдума на Слави. Неин инициатор е Тома Томов и към момента подписи под нея са сложили близо 1 500 души.

Снимка: bTV