close
Свят

Петте обещания на Доналд Тръмп

donald-tramp

Обещанията на Доналд Тръмп „Да направи Америка отново велика“ накараха близо 60 милиона американци да отидат до урните и да донесат историческа победа за бизнесмена.

Именно тези избиратели очакват Тръмп да изпълни обещанията си, след като стъпи в длъжност през януари, съобщава СиЕнЕн.

„Красива“ стена по границата с Мексико

Без съмнение основното обещание на магната е да изгради стена по границата с Мексико за спиране на нелегалния трафик на хора и наркотици. Визията му за стена по цялата граница беше централна част от кампанията още от самото начало – юни 2015 година. Тогава Тръмп обвини Мексико, че изпраща „изнасилвачи“ и „престъпници“ към САЩ.

Стената, която Тръмп обеща да бъде „красива“, беше и в центъра на цялостната му визия за имиграционната политика. Той настоява Мексико да плати за строителството на бъдещета стена, въпреки че не повдигна въпроса по време на среща с мексиканския президент Енрике Нието през август.

Мнозина демократи и умерени избиратели са против изграждане на стената, но предложението е широко популярно сред поддръжниците на милиардера. 79% от тях заявяват, че подкрепят изграждане на стена по цялата американско-мексиканска граница, според Pew Research Center.

„Заключете я“

„Заключете я“ – така скандираха симпатизанти на Тръмп по време на конвента на Републиканската партия. Призивът се превърна в ритуал по време на всеки митинг на милиардера. На втория дебат с Хилари Клинтън Тръмп обяви, че ще инструктира главния си прокурор да започне специално разследване за ситуацията с изчезналите имейли.

Клинтън отговори, че е много хубаво, че някой с темперамент като Доналд Тръмп не отговаря за налагането на законите в САЩ.

„Защото ще бъдеш вкарана в затвора“, отговори той.

Много политически наблюдатели и хора са обезпокоени от коментара на Тръмп, но поддръжниците на магната мислят друго.

Забрана пускането на мюсюлмани в САЩ

Преди около година, след терористичната атака в Сан Бернардино, Калифорния, Тръмп може би обяви най-шокиращото си предложение: „пълна забрана пускането на мюсюлмани в САЩ“.

Предложението на Тръмп през последните 11 месеца беше трансформирано и в момента е трудно да се установи каква точно е позицията му по въпроса. Той подчерта, че забраната за имиграция ще се отнася за държави, които са свързани с тероризъм.

Миналият месец новоизбраният вицепрезидент Майк Пенс, който определя предложението като „обидно и неконституционно“, заяви, че Тръмп вече не подкрепя забрана за допускане на мюсюлмани в САЩ. Но проучване показва, че мнозинството републиканци подкрепят временна забрана.

Отмяна на „Обамакеър“

Републиканците се опитват да отменят значимата здравна реформа на президента Барак Обама – „Обамакеър“ (Affordable Care Act), още от влизането й в сила през 2010 година. Сега републиканците вече имат някой в Белия дом, който ще им свърши работата.

Тръмп определя реформата на Обама като „катастрофа“ и се закани да я замени с „най-добрия план за здравна помощ“.

Републиканците в Конгреса на САЩ обявиха след изборите на 8 ноември, че основната им задача ще е да отменят закона.

Блокиране на НАФТА (Северноамериканско споразумение за свободна търговия) и ТПП (Транстихоокенаско търговско споразумение)

Неочакваната победа на Тръмп беше изкована предимно благодарение на триумфа му в така наречения район „Rust Belt“ (район в САЩ, който се характеризира с упадък на индустрията и намаляване на населението, предимно в Средния Запад и североизточни щати – б.р.), след като Уисконсин и Пенсилвания за първи път бяха спечелени от републиканците от 80-те години на XX век, и Тръмп води в третия щат Мичиган, където все още не са преброени бюлетините.

Магнатът вдъхнови избирателите с популистки послания за свободна търговия, обещавайки да върне в техните общности „Златните“ години, след като упадъкът е дошъл вследствие на ужасни споразумения за работниците.

НАФТА и ТПП са под въпрос, тъй като Тръмп обеща да предоговори търговския съюз с Канада и Мексико, а ТПП напълно да блокира. /news.bg