close
България

Пет бургаски училища са в класацията на най-добрите в България

1

Пет бургаски училища са в класацията на Министерство на образованието за  най-добрите в страната, на база резултатите от Националното външно оценяване след 4 и 7 клас.

Кметът Димитър Николов се срещна с директорите на Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ – Веселина Въжарова, ОУ „Васил Априлов“ – Марияна Стефанова и ОУ „Братя Миладинови“ – Бочко Бочев, за да ги поздрави за високите резултати при оценяването след 4 клас, което ги нареди сред най-добрите в България.

Следващата седмица Николов ще се срещне и с директорите на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ и Първо частно основно училище. И двете училища са в топ 10 на класацията за най-добрите при външното оценяване след 7 клас.

„Искам да ви благодаря за професионализма и положените усилия. Звънят ми кметове от други общини, за да ме поздравяват с това, че от 20-те най- добри училища в България 5 са бургаски. И то не на база на субективни критерии, а на обективно оценяване на вашите ученици. Безспорно това е успех, повод за гордост и оценка за вашата работа и тази на колегите ви преподаватели“, каза бургаският кмет на директорите на училищата. Те бяха поздравени и от зам.- кмета по образование и култура Йорданка Ананиева.

„И трите училища сме в списъка на иновативните, и трите сме базови училища на университетите. Това непрекъснато поддържане на нивото много ни помага, защото обучаваме бъдещите учители и това ни прави отговорни. Децата стават все по-добри, имаме активни настоятелства, работим много по проекти, студенти карат практика при нас и ние ги каним на работа, така сме в крак с новите тенденции. Спечелихме иновативни проекти и това ни вкарва в списъка на иновативните училища. Надяваме се на още по-високи резултати“, заявиха на срещата директорите на трите бургаски училища.

 Топ 10 на училищата след 4-ти клас:

1.Частно езиково средно училище „Дорис Тенеди“ – София
2. Частно основно училище „Малкият принц“ – Варна
3. Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ – Бургас
4. Начално училище „Свети Свети Кирил и Методий“ – Ямбол
5. Основно училище „Братя Миладинови“ – Бургас
6. Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – Добрич
7. Основно училище „Васил Левски“ – Разград
8. Частно основно училище с изучаване на немски език „ВЕДА“ – София
9. Основно училище „Хан Аспарух“ – Добрич
10. Основно училище „Васил Априлов“ – Бургас

Топ 10 на училищата  след 7-и клас:

1. МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна
2. Частно основно училище „Света София“ – София
3. МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив
4. СМГ – София
5. Профилирана МГ „П. Хилендарски“ – Русе
6. Първа частна МГ – София
7. ПМГ „Гео Милев“ – Стара Загора
8. ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Бургас
9. Първо частно основно училище – Бургас
10. ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца.