close
LifeStyle

Пет неща за здравето, които да направим през есента

nostalgiq

Лятото е вече зад гърба ни и бавно се завръщаме към забързаното градско темпо. Какво е важно да направим за себе си, за да се радваме на добро здраве и енергия?

Колегите от missbloom.bg предлагат 5 лесни съвета:

Погрижете се за гърба и стойката си

Завръщането към работата на бюро винаги е изпитание за гърба и често води до дискомфорт. Превърнете в правило това на всеки 30-40 минути да ставате от стола си и да се разтягате. Ходете повече и дръжте гърба изправен. И още нещо: заменете обемните чанти с по-малки. Тежката дамска чанта е честа причина за болки в гърба и раменете.

Не се изолирайте

Социалните контакти са изключително важни за емоционалното здраве. Макар ваканцията да е свършила, не се изолирайте от приятелите си. Намирайте време да се срещате с близки хора, които ви зареждат положително.

Яжте сезонни плодове и зеленчуци

Най-полезни за нас винаги са сезонните плодове и зеленчуци, а не тези, подложени на химична обработка. През есента сме направо длъжни да се възползваме от разнообразните предложения, да доставим на тялото си богато на витамини меню и да го подсилим преди идването на зимата.

Посетете дерматолога си

Ако през лятото сте били активно изложени на слънце, направете си профилактична консултация при дерматолог. Това е задължително за хората със светъл тип кожа, за онези с множество бенки и в случай, че имате растящи или новопоявили се бенки.

Запазете добрата си форма

През пролетта всички сме се мобилизирали да влезем във форма, а в края на лятото е типично да забравим тренировките. Важно е обаче да не допускате да се обездвижите, само защото сезонът на банските е отминал. Препоръчително е да се движим активно минимум 17 минути на ден, като към това можете да добавите повече ходене пеша, изкачване на стълби и дори интензивна домакинска работа.