close
LifeStyle

Пет прости начина да живеем по-дълго

jena-happy

Искате да живеете по-дълго? И то така, сякаш сте по-млади? Това се нарича “да остарееш красиво.” В основата на дълголетието е това да се води здравословен начин на живот, който е и забавен. Това означава да правите неща, които са добри за вас, като консумирането на много зеленчуци и спортуване, и избягването на неща, които ще ви убият, като тютюнопушенето, консумацията на прекалено много захар и наситени мазнини и плуването във води, в които гъмжи от акули. Освен тези по-мащабни начини на подхождане към дълголетието, има и малки неща, които можете да правите ежедневно и които се свързват с удължаване на живота, пише profit.bg.

1. Тичайте по пет минути на ден
Това е. Само пет минути. Проучване сред 55 137 души показва, че тези, които тичат, живеят средно с по-три години повече, от тези, които не го правят. Ползите са еднакви, независимо от това колко дълго, надалеч, често или бързо участниците в проучването са споделили, че тичат. Здравословните ползите за тези, които са тичали по по-малко от час на седмица, са били същите, като при тези, които са тичали по над три часа на седмица.

2. Поемайте отговорност
Проучвания от 70-те години показват, че никога не е прекалено късно човек да поеме отговорност за собственото си здраве и благосъстояние. Резултатите от проучване показват, че хора от старчески домове, които са поемали отговорност да се грижат например за растение, или да избират филм, който да бъде пускан на всички, са живеели по-дълго от тези, които са разчитали на персонала да взема решения вместо тях.

3. Правете страхотен секс
Проучване на университета Дюк, което обхваща период от 25 г., открива, че един от най-важните предсказатели за дълголетието при жените е до каква степен са се наслаждавали на секса по време на живота си. Това, заедно с високата здравна удовлетвореност и добрата физическа активност са допринасяли за удължаване на живота на жените средно с 23 години.

4. Бъдете реалисти
Положителната нагласа е мощен инструмент в арсенала, свързан с благосъстоянието ви, но същото важи и за малко здравословен песимизъм. Хората, които са по-реалистично настроени, или иначе казано – са по-малко идеалисти, по отношение на живота си, са по-предпазливи, по-подготвени за трудности и живеят по-дълго от изцяло оптимистично настроените.

5. Стойте прави
Резултатите от проучване, направено през май 2014 в Канада, показват, че при хората, които не спортуват редовно, повечето време, прекарано в стоящо положение, е свързано с по-ниски нива на смъртност вследствие на сърдечносъдови заболявания и “по други причини”. С други думи повече стоене, води до по-малко смърт.